Sivut

tiistai 24. maaliskuuta 2015

Puhutaan robotiikasta


Puhutaan robotiikasta ja siitä, kuinka muutaman vuoden tai vuosikymmenen päästä ihmetellään, kuinka olemmekaan tulleet toimeen ilman robotteja. Joutuneet jopa siivoamaan kodin ihan itse.

Verrataan sitä automatiikkaan. Minäkin muistan ajan (1960-1970), jolloin talon lämmitystä säädettiin käsipelissä, vaikka olikin jo vesikiertoinen keskuslämmitys. Poltettiin sitten puita tai öljyä, niin aina piti pannuhuoneessa käydä säätämässä säätöventtiiliä tarpeen mukaan.

Vasta myöhemmin keksittiin lämpötila-anturi ja moottoriventtiili, jotka säätivät menoveden lämpötilaa automaattisesti, asetuksen mukaan. Vielä myöhemmin kehitettiin säätölaite, joka mittasi myös ulkolämpötilaa ja/tai huonelämpötilaa ja pystyi siten säätämään menovettä vieläkin tarkemmin.

Muutama vuosi vielä ja säätölaitteet kehittyivät. Tuli PI ja PID säätimet, joille saatiin aseteltua tietynlainen säätökäyrä, lämmitettävän kiinteistön ominaisuuksien mukaisesti. Silloin oli kyseessä jo kiinteistölle optimoitu säätö.
Vielä muutama vuosi, niin säätölaitteisiin tuli tietokone ja niistä tuli itsestään oppivia. Aseteltiin vain lähtöarvot kohdalleen, niin ensimmäisen lämmityskauden aikana säätökeskus oppi lämmitettävän kiinteistön tavat ja käyttäytymisen ja pystyi mukautumaan vallitsevan säätilan mukaisesti.

Entä nyt. Montako kertaa olette tänä talvena käyneet lämpökeskuksessa säätämässä talon lämmitystä, ilmanvaihtoa ja käyttövettä? Automatiikka on niin pitkällä, että sitä ei enää huomaa. Se on osa kiinteistöä ja asukkaan elämää. Puhumattakaan muusta kiinteistöautomaatiosta. Valvonnasta, valaistuksesta, lukituksesta ja kaikesta mahdollisesta.

Sama tulee käymään robotiikalle. Vai onko kiinteistöautomatiikka jo lähellä robotiikkaa. Ei sillä valvomolla ole tietenkään päätä eikä käsiä, mutta se kyllä tarvittaessa jo piipittää ja juttelee käyttäjälleen: unohdit sammuttaa valot :-)

Alkuperäinen: https://www.facebook.com/datatuki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti