Sivut

perjantai 27. maaliskuuta 2015

Elämisen sietämätöm keveys


On muuten mielenkiintoinen juttu, kun mietitään sitä, mitä oli ennen sitä?

Tarkoitan siis ennen universumin alkua, enkä ajanlaskumme alkua. Ajanlaskun alkaminen nimittäin riippuu siitä, mihinkä uskontokuntaan satut kuulumaan.

Matti Kamppinen on kirjoittanut hyvin, kirjassaan Enkelten Aika (1999, Aikakäsityksistä ja Elämän tarkoituksesta). "Aikansa kutakin, sanoi pässi kun päätä leikattiin. Tähän sanomukseen sisältyy kaikki ja se syvällinen opetus: ajankohdan ja tapahtumien rytmin taju on yksi meidän keskeisimpiä viisauksia, joita ihminen voi elämänsä aikana oppia." Näin aloittaa Kamppinen kirjassaan ja allekirjoitan nuo alkusanat.

Nykytietämyksen mukaan ei tarvitse edes kyseenalaistaa, että aika on peräkkäisten tapahtumien ketju. Sitä ei voi ikinä tarkastella eteenpäin. Siitä voidaan väitellä onko syy ja seuraus relevantteja vai ei. Mutta kun tarkastellaan aikaa, niin me näemme sen vain taaksepäin. Emme voi tietää mitä tapahtuu minuutin, tunnin tai vuorokauden kuluttua. Toki monet eläinlajit, kuten ihminen, me voimme kuvitella mitä tapahtuu huomenna: voin kuvitella, että menen käymään torilla, ostan makkaraa. Voin kuvitella käyväni kaverin luona kylässä tai viinakaupassa. Mutta tiedätkö varmasti, että näin tulee tapahtumaan? Et tiedä. Siinähän se!

Monet universumin ja fysiikan tutkijat ovat miettineet sitä vaihtoehtoa, että jospa meidän ihmisten tapahtumien ketju = tulevaisuus, olisikin ennalta kirjoitettu ja koodattu. Meiltä puuttuu vain sellainen aisti, jolla voisimme nähdä sen tulevaisuuden. Joillakin syvän meren lajeilla väitetään sellainen olevan. On toisaalta hemmetinmoinen onni, että meillä ei sitä aistia ole. Koska silloin olisimme kusessa. Monet Husseinit ja Al-Jaziirat olisivat jo käyttäneet sitä aistia väärin.

Siinä on tämä elämisen sietämätön keveys. Kun emme tiedä mitä tulee huomenna tapahtumaan, niin kusessa ollaan. Voi että, minä toivoisin että kaikki "Jumalan" luomat voisimme elää keskenämme, ilman riitoja. Mutta ei. Aina on joku PSA, ISIS, PLO, QPY, FLS, CIA tai KGP jotka käyttävät valtaansa nöyryyttääkseen toisia. Niin, ihan pikku juttu: nehän vain tappavat toisia ihmisiä

Lisää juttuja: https://www.facebook.com/datatuki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti