Sivut

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Wanhat ohjelmointikielet


En tiedä mistä tuli mieleeni, mutta hauskoja ja niin itsestäänselviä olivat ohjelmointikielien komennot joskus,,, 20 vuotta sitten. LET x=10 (annetaan x:lle arvo 10), GOTO 1250 (mene riville 1250), RETURN (palataan takaisin). Sitten kun oikein kehityttiin, niin saatettiin komentaa GOSUB 150 (käydään rivillä 150 ja palataan takasin).

Hupaisinta olivat sellaisen symbolisen kielen, kuin COBOL'in käskyt. Siellä se huumori kukki monta kertaa. COBOL'issa, kuten muissakin kielissä, apumuuttujille annettiin nimet, esimerkiksi MELA ja MEKKOON. Niiden arvot alustettiin tietysti ohjelman alussa, mutta sitten... COBOL -kielessä arvot muuttujista toiseen siirrettiin komennolla MOVE TO. No, kuvitelkaa millainen lause siitä syntyy, kun MELA muuttujan arvo siirretään muuttujan MEKKOON arvoksi?
MOVE MELA TO MEKKOON !

Yhtälailla yksi ohjelmointitoverini kirjoitti kokonaisen COBOL -ohjelman käyttäen muuttujissa ja apumuuttujissa vain ravihevosten nimiä. MOVE ORIERIHIDASTE TO TAMMAXFUNNY.  PERFORM. GET RESULTS.

Nyt huumorin käyttö ohjelmoinnissa on niin vaikeaa, koska kaikki tehdään Objekteilla. Objekteja sekä niiden toimintaa ei voi enää värittää kielellisellä ulkoasulla. Käsittely on erittäin säänneltyä ja toiminta tarkoin määrättyä.

Voithan toki, Objektien sisällä käyttää mielikuvitusta, mutta se ei enää tule näkyville, kuin saman tiimin kesken, jotka koodaamista tekevät ja saavat nähtäväkseen alkuperäisen ohjelmakoodin.

Silti sitä yrittää piristää itseään, keksimällä jotakin muuta nimeämistapaa, kuin nämä tylsät function getParameters() doPerform(). Miksi ei sen sijaan kirjoiteta function haePolttopuita() tai doSaunaPaalle().

Do hauskuuttaTyontekoon()
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti