Sivut

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Viestejä tulevaisuuteenOpiskelija suunnitteli laitteen, jolla viestimme säilyvät 50 000 vuoden päähän tulevaisuuteen ymmärrettävinä. Kun säilyisivät edes 50 vuotta. Ymmärrettävinä?

Emmehän me ymmärrä edes kalliomaalauksia, ja niiden kirjoittamisesta ei ole kuin muutama tuhat vuotta. Entä Egyptin pyramidit ja Mayojen "kalenterit". Ymmärrämmekö niitä? Voyager 1 lähti matkaan  5. syyskuuta 1977 ja on nyt vasta 15 miljardin kilometrin etäisyydellä. Toivoa sopii, että sen mukana lähtenyt kultainen äänilevy on jonkun sivilisaation ymmärrettävissä, joskus 50 000 vuoden päästä.

Sukututkimuksessa joudumme penkomaan vanhoja asiakirjoja, joiden kieli, kirjaimet ja kirjoitusasu eivät enää avaudu kaikille. Asiakirjat ovat huonokuntoisia ja niiden restaurointi on tehtävä huolella. Hyvin hoidettuna, niitä voidaan vielä ymmärtää 100 vuoden jälkeen.

Esimerkki vielä lähempää. Minulla on tallessa 8" ja 5" lerppuja, 3½" korppuja, muutama vanha CD-media ja kiintolevyjä. Ne ovat vain alle 20 vuoden ikäisiä, eikä niitä enää pysty lukemaan nykyisillä laitteilla. Vaikka löytyykin laite, joka siihen pystyisi, niin tieto näiltä medioilta on jo kadonnut bittien taivaaseen. Suren etenkin niitä 1996 poltettuja CD-levyjä, joilla oli arvokasta ohjelmaa.

Yhä lähemmäksi. Monellako meistä on digikamera, kameralla varustettu puhelin tai muu digitaalinen laite, jolla voi tallentaa valokuvia? No, ei minulla. mutta... Oletteko ajatelleet, että laitteissa käytettyn Flash-muistin kesto on rajallinen? Sitä rajoittaa etenkin luku- ja kirjoitustapahtumien määrä ja lämpötila. Saattaa hyvin olla, että vuosi sitten tyttären lakkiaisissa tai esikoisen kastejuhlassa otetut valokuvat eivät ole enää lukukelpoisia tai ovat hävinneet samaan bittiavaruuteen kuin CD-mediatkin.

Tallentakaa ihmiset omat digikuvanne jollekin toiselle medialle (CD/DVD). Parempi vielä olisi nykyaikainen dia/paperikuva. Älkää ainakaan jättäkö niitä kameran muistikortille. Jonakin kauniina kesäpäivänä kun kamera unohtuu auton hattuhyllylle, niin Flash-muisti onkin tyhjentynyt.

Tämä muriseminen on turhaa, kyllä minä sen ymmärrän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti