Sivut

tiistai 30. kesäkuuta 2015

Faktoja Linnunradasta

Faktoja Linnunradan galaksista, meidän kodistamme.

1) Linnunrata on sauvaspiraaligalaksi, läpimitaltaan noin 100.000 valovuotta. Toisin kuin tavallinen spiraali, sen spiraalissa on "sauva" yli sen keskialueen ja kaksi tai useampi haara. Haaran, jota kutsutaan kiekoksi, "paksuus" on noin 1000 valovuotta.

2) Linnunrata ei pysy paikallaan vaan se pyörii jatkuvasti ja sen haarat pyörivät siinä samalla. Oma Aurinkokuntamme kiertää oman haaransa mukana keskimäärin nopeudella 828.000 km/h. Nopeudesta huolimatta Aurinkokunnalla kestää noin 230 miljoonaa vuotta kiertää Linnunradan ympäri.

3) Linnunrata sisältää yli 200 miljardia tähteä ja riittävästi pölyä ja kaasua toiseen mokomaan muutamaan miljardiin.

4) Aurinkokuntamme sijaitsee noin 30.000 valovuoden päässä Linnunradan keskustasta ja noin 20 valovuotta galaksin tason yläpuolella.

5) Yli puolet löydetyistä tähdistä ovat vanhempia kuin 4,5 miljardia vuotta vanha Aurinkomme.

6) Linnunradan yleisimmät tähdet ovat punaisia kääpiöitä, viileitä tähtiä jotka ovat noin kymmenesosa Auringon massasta.

7) Vielä 1920-luvulla tähtitieteilijät luulivat, että maailmankaikkeuden kaikki tähdet löytyvät Linnunradalta. Vasta Edwin Hubble löysi erikoisen tähden nimeltä Cepheid variable, jonka avulla hän pystyi mittamaan etäisyyksiä avaruudessa
ja huomasi, että aikaisemmin tähtisumuksi [Nebula] kutsutut kohteet olivatkin toisia galakseja.

8) Noin miljardin vuoden kuluttua Linnunrata törmää naapurigalaksiin [Andromeda]. Nämä kaksi galaksia lähestyvät toisiaan nopeudella 112 km/s. Silloin syntyy paljon uutta materiaa, josta taas syntyy uusia tähtiä.

Lähteet:
* Nola Taylor Redd, SPACE.com Contributor
* http://www.space.com/19915-milky-way-galaxy.html…
* http://www.space.com/15665-edwin-powell-hubble.html
* http://www.space.com/15590-andromeda-galaxy-m31.html

Kuva: Brad Goldpaint. Yöllinen näkymä Linnunradalle, Mount Shasta, California
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti