Sivut

lauantai 17. tammikuuta 2015

Kyberturvallisuus


Jos meillä on hämähäkki kotona, se on korkeintaan inhottavaa tai haitallista.

Mutta jos samantapainen ötökkä osaa pesiytyä meidän tietojärjestelmään ja palvelimelle, olemme ns. ku**ssa. On äärettömän vaikeaa selvittää mistä kyseinen hämähäkki on lähtöisin ja mistä sitä ohjataan. Me olemme itse tehneet siitä sellaisen. Ja luoneet sille ympäristön jossa se voi toimia.

Sitten tulee tämä avoimuus, demokratia ja läpinäkyvyys.
Herranjestas, jos meidän täytyy tapella ja puolustautua ulkopuolisia hyökkääjiä vastaan verkossa, niin on kai meillä oltava siihen kunnon aseet.

On naurettavaa, jos tietoturvasta vastaavat tahot joutuvat ensin ilmoittamaan eduskunnalle, komiteoille ja muille tahoille, että huomenna me sitten tutkimme Teidän verkkoa, ihan vain vähän. Luuletteko Te, että siellä ollaan avuliaita ottamaan Teidät vastaan?

Pitääkö Venäjälle, Liettuaan, Malesiaan, Kiinaan, Pohjois-Koreaan ja niin delleen laittaa ensin sähköpostiviesti, että me huomenna hieman urkimme Teidän verkkoanne, ihan vaan vähän. Kiitos jo etukäteen yhteistyöstä.

Suomen kybeturvallisuus ei ole ajantasalla. Meillä luotetaan liikaa tähän ns. avoimuuteen. Sodassa pitää aina olla jotakin niin salaista, jota vihollinen ei tiedä. Nykyisessä sodankäynnissä ne ovat tietoverkot.

Jos niitä ei pystytä suojaamaan, niin olemme todella nesteessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti