Sivut

perjantai 3. tammikuuta 2014

Katujen nimien keksiminen

Kuka keksii näitä katujen nimiä kaupunkeihin? 

Ymmärrän toki Mannerheiminkadun (Helsinki, Lappeenranta, Lahti, Loviisa, Naantali) ja Manneheimintien (Mikkeli, Helsinki, Hamina, Hanko). 

Sekä Maaherrankadun ja Porrassalmenkadun. Kauppakatuja, Koulukatuja ja Torikatuja on taas jokaisessa paikassa. 

Meidän lähiömme (Tuppurala) kadut on nimetty erilaisten kalastuvälineiden mukaan. On Nuotta-, Haavi-, Uistin, Viehe-, Onki- ja Verkkokatuja. 

Naapurilähiössä (Launiala) on taas lintuja. Huuhkaja-, Kyyhkynen-, Tiainen-, Rastas-, Pöllö-, Koppelo-, Teeri-, Telkkä-, ja muut lintukadut. 

Saksalassa on Mela-, Äyskäri-, Peräsin-, Köli- ja Airokadut.

Lehmuskylässä, kuten arvata saattaa, on Lehmus-, Vaahtera-, Tuomi-, Kielo-, Hako-, Näre-, Käpy- ja Nilakatuja.

Sitten tuolla ylhäällä, Kuusamosta pohjoisen on paikat: HevosenPerseenMutka ja SyöVittuSenSuo. 

Wanhan karttatiedon mukaan Suomessa on eniten Järvenpää nimisiä paikkoja. Niitä on yhteensä 64 kappaletta. Siis karttanimiä. Olen käynyt etelässä Järvenpäässä ja Paltamosta pohjoiseen Järvenpää nimisessä kylässä. Molemmissa.

Entisessä Valkealan kunnassa, nyk. Kouvola, oli paikka nimeltä Selänpää. Arvatenkin nauratti kun ohitin sen tiekyltin. Mihinkä nyt ollaan tulossa? Selänpäähän.

Ei sen hassumpaa. Siilinjärveltä pohjoiseen on kylät nimeltä Pöljä ja Hamula. Kajaanista Ouluun tien varrella -noin Vaalan kohdalla- on rautatien seisake nimeltä Meteli. Sen tienviitta osoittaa seisakkeelle ja siinä lukee: Meteli Seis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti