Sivut

perjantai 19. tammikuuta 2018

Iliman pilluu eli Ilmastonmuutos


Kolome kovvoo savolaesta sannoo: tulokku, pölökky ja mulukku.

Tässä asiayhteydessä kuitenkin #päästö, #vety ja #hiilidioksidi !

Joskus kauan sitten, eräs vanha ja viisas kertoi minulle: "Elekee mänkö sorkkimaan muapalloo ja lähettämmää niitä sputnikkeja taevaalle, siitä männöö taevaan kirjat sekasin". Olen vieläkin hyvin pitkälti samaa mieltä. 

Nyt on keksitty kerätä ilmakehästä talteen kaikki hiilidioksidi ja muuttaa se biopolttoaineeksi tai -tuotteiksi. Siihen prosessiin tarvitaan lisäksi vetykaasua. Ja vielä päästötöntä vetykaasua. 

Mistä näitä alkutuotteita saadaan? Ilmasta ja vedestä. Vedyn tekemiseen tarvitaan lisäksi päästötöntä sähköä. Päästöttömän sähkön tekemiseen on toistaiseksi hyvin vähän vaihtoehtoja, eikä mikään niistä kelpaa politiikoille. 

Ja sitten: mitä tapahtuu luonnolle silloin, kun ilmakehästä poistetaan liikaa hiilidioksidia polttoaineiden tarpeisiin? Muistanko oikein biologiasta, että esimerkiksi viherkasvit tarvitsevat hiilidioksidia yhteyttämiseen?

Oletetaan, että saamme poliittisen päätöksen käyttää päästötöntä sähköä (tuuli-, aurinko-, ydin-, tms energiaa) ja luvan ottaa vettä riittävästi käyttöön vedyn valmistamiseksi ja yhdistää nämä prosessit teollisuuden voimantuoton hiilidioksidipäästöihin, niin silloin ollaan oikealla jäljellä. 

Vety ja vesiongelma pitää vielä ratkaista ilman, että puututaan kehittyvien maiden puhtaan veden tarpeisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti