Sivut

keskiviikko 26. elokuuta 2020

Ohjelmistojen kehitys kehittyy

Hups! On taas aikaa kulunut kun olen tänne kirjoittanut.
On niin monta paikkaa, mihin tekstejä täytisi muistaa päivittää.

Olen sentään jotakin oppinut tästä tietokoneiden ohjelmoinnista.
Viimeisen 20 vuoden aikana ohjelmointi on siirtynyt työasemasta (Windows) internettiin ja pilvipalveluihin (Cloud Service). Erilaisia sovelluksia käytetään nyt oman tietokoneen selaimella (Browser), eikä ohjelmia enää asenneta kiinteästi omalle tietokoneelle. Lisäksi mukaan ovat tulleet mobiililaitteilla käytettävät sovellukset (Applications). Ei taida olla mitään sellaista elämän aluetta, mitä ei voisi käyttää puhelimella tai tabletilla, jopa henkilökohtaisella älykellolla tai rannekkeella.

Joka tapauksessa. Kun nykyaikana aloittaa rakentamaan erilaisia sovelluksia, niin on otettava huomioon muutama seikka jo alusta alkaen. Riippumatta siitä, että millä ohjelmointikielellä tai millä ympäristöllä (IDE) ohjelmia kehität ja tuotat. 1) Kaikki tieto tulee tallentaa tietokantaan (Database). 2) Sovellusta pitää pystyä käyttämään monella eri kielellä (Languages). 3) Sovelluksesta pitää pystyä tuottamaan erilaisia raportteja ja listauksia ja niissä tulee ottaa huomioon listauksen sivutukset (Pagination). Muuten olet samassa liemessä kuin se "vanha" rallikuljettaja, joka ei asunut Laukaassa vaan Laukaalla.

Otetaan alusta.1) Kun kaikki tieto, tekstit, kuvat ja tapahtumat ovat tietokannassa, niin muutokset on "helppo" suorittaa ja antaa ne jopa käyttäjän itsensä tehtäväksi, harkitusti ja rajoitetusti.2) Edellisestä johtuen, myös erilaisten kieliversioiden toteuttamisen tekee tietokanta huomattavasti helpommaksi. Kielen vaihtaminen näytöllä tulee paljon helpommaksi kun kieliversiot on tallennettu tietokantaan.3) Kun tietoa tallennetaan, niin on tyypillistä, että sitä kertyy ajan kanssa huomattavia määriä. Silloin on tärkeää, että halutun tiedon löytäminen pitää tehdä helpoksi. Kaikkiin raporteihin ja listauksiin tulee järjestää tiedon hakemiseen (Search) ja sivunumerointiin (Pagination) tarvittavat välineet. 

Tämän kohdan 3) kanssa olen jumpannut viimeisen kuluneen viikon aikana. Kiitän luojaani (??) ja itseäni siitä, että olen ottanut huomioon kohdat 1) ja 2) jo alkuvaiheessa.

Siitä huolimatta siihen kuluu yllättävän paljon aikaa. Kyllä tekniikan saa toimimaan suhteellisen nopeasti, mutta ennen kuin raportti on luettavassa muodossa, siistin näköinen ja muutenkin selkeä, niin kyllä aikaa ja kahvia kuluu. Onneksi en polta tupakkaa 😉 

Yksi esimerkki on internet sivulla vierailleiden kävijöiden seuranta (Visitor Tracker). Vaikka mitään tarkkaa ja yksityistä tietoa ei tallenneta, niin on mukava seurata, että mistäpäin maailmaa, mihin aikaan, millä laitteella ja millä tekniikalla ihmiset verkossa liikkuvat. Taisin jo mainostaa tätä sovellusta aikaisemmin. Oheisessa kuvassa on kuitenkin viime yön aikana (noin 1:30) jälkeen omalla sivullani vierailleet käyttäjät. Listassa on kymmenen viimeistä tapahtumaa. Jo tästä näkee aikaeron, tekniikan ja vierailijan sijainnin (IP osoitteen perusteella). Listalta on poistettu kaikki tunnetut robotit (Botit, joita minun tiedossa on noin 4650) sekä minun omat käynnit. Aikaerosta johtuen on aamukahvin aikana mukava seurata, että ketä kaikkia on sivulla vieraillut.

Että onko tästä mitään hyötyä? Ei yhtään mitään. Tämä puuhastelu on pelkkää ajan kuluttamista sekä uusien asioiden ja tekniikoiden oppimista. Uskokaa tai älkää, niin kyllä vanhakin koira oppii uusia temppuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti