Sivut

perjantai 28. elokuuta 2020

Avoin kehittäjäpalvelu muuttui maksulliseksi

Kehitys kehittyy ja internetin kehittäjäpalvelutkin muuttuvat maksulliseksi. Olen joskus kehittänyt (kopioinut ja muokannut) sellaisen Visitor Tracking menetelmän. Tarkoitus ei ole vain laskea käyntimääriä vaan tallentaa sivuilla vierailijasta hieman tarkempaa dataa. Sivuilla vierailijasta tallennetaan: aikaleima, selaimen nimi, selaimen tunniste (agentti), selaimen alusta (Win, Mac, Linux), selaimen käyttämä laite (PC, Laptop, Mobiili), IP-osoite ja onko kysymyksessä Robotti vai Botti. Botit heitetään roskiin, muuta vierailijat tallennetaan tietokantaan. Tämä menetelmä on ollut asennettuna asiakkaiden palveluihin.

Nyt kokeilen sitä omille sivuilleni ja uuteen kehitysympäristöön (CodeIgnniter 3). IP -osoitteen perusteella olen voinut hakea internetin palvelusta vierailijan maakoodin (FI, US, CH). Tähän palveluun minulla on ollut rekisteröitynä ilmainen kehittäjälisenssi (ipinfo.io/developers). Eräänä aamuna huomasin, että palvelu on antanut maakoodiksi pelkkää tähteä (**). Lokitiedoista sain selville, että palvelun lisenssi oli vanhentunut. Yritin sitä tietenkin uusia, mutta kas! Se olikin muuttunut maksulliseksi :-\ Onneksi internet on nykyisin tulvillaan vastaavia palveluita. Ei muu auttanut kuin vaihtaa palvelua (www.geoplugin.net). Turha ja tyhmä juttu. Teettää ylimääräistä työtä.

Miksi aikaisemmin kehittäjien yhteisön ylläpitämä avoin palvelu on muuttunut maksulliseksi? Rahan ahneus tietenkin. Ovat varmaan huomanneet, että palvelu on ollut suosittu: sillä voidaan ansaita!

Minut ja asiakkaani saivat ainakin ulkoistettua palvelusta. Onko se nyt parempi vaihtoehto?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti