Sivut

lauantai 2. toukokuuta 2020

Tietokoneiden sietämätön kilpajuoksu

Vieläkin tänä päivänä hämmästyttää, kummastuttaa pientä (tai aika suurta) koodaria sellainen asia: miksi yksinkertaiseen käyttöliittymään pitää lisätä kaikenlaista vilkkuvaa ja välkkyvää sekä pyörivää animaatiota?

Taas mennään sille muistelun osastolle.
Silloin kun aloitimme rakentaa ohjelmia Windows 3.1x, 95, 98 (eli käytännössä MS-DOS) käyttöjärjestelmälle, niin laitteiden kapasiteetti oli rajoitettu. Viimeisen päälle huippulaitteet olivat silloin varustettu x386 (16MHz) tai jopa x486 (25MHz) prosessorilla (CPU). Eikä erillistä grafiikkaprosessoria (GPU) ollut. Hyvä jos oli edes erillinen matematiikka prosessori.

Voitte vain kuvitella, millaiset rajat se ohjelmoijalle asetti? Kaikki kuvaruudun käsittelyyn tarkoitetut moduulit piti koodata ASM kielellä (eli Assembler konekielellä). Sitä laitteen CPU pystyi sentään suorittamaan ilman tulkin avustusta ja kuvaruudun sai toimimaan siedettävällä vasteajalla.

Mutta nyt kun laitteiden suorituskyky ei olisi esteenä, niin siitä huolimatta kaikki käytettävissä oleva kapasiteetti menee kaikenlaisten animaatioiden pyörittämiseen. Onhan se varmaan hienoa, kun vaihtaa ohjelmasta toiseen, niin ikkunat liukuvat, siirtyvät ja sinkoilevat sinne ja tänne. Mutta se syö turhaan resursseja. Minä pidän ensisijaisesti nopeasti toimivasta käyttöliittymästä, en mistää turhasta animaatiosta. Onneksi nykyaikaisissa käyttöliittymässä (ainakin Linux) voi itse säätää animaatioiden ja tehosteiden tasoa ja jättää pois kaikki turhat tehosteet.

Onko kukaan laskenut, kuinka kauan maailmassa käyttäjät odottavat ns. tiimalasia tai jotakin muuten pyörivää ja hyrräävää kursoria? Poikkeuksetta, kun avaat jonkin web-sivun, niin ruudulla pyörii joku väkkärä ja varmaankin hieno animaatio. Eikö tämän sijasta voisi käyttää yksinkertaista tekstiä: "Odota hetki ..."

Silloin ei prosessori ressukan aika menisi turhaan. No tietysti nyt kaikki suuttuvat: Sen animaation hoitaa nykyjään grafiikkaprosessori (GPU), mutta kaikilla käyttäjillä ei ole kallista ja tehokasta GPU laitetta. Sillä joku ATI Radeon tai NVIDIA GeForce maksaa aika paljon ja mitä sillä saavutetaan tavallisessa käytössä?

Laitetaan ostohetkellä myssy päähän ja mietitään sitä, että mitä me oikeasti tarvitaan? Jos olemme ostamassa lapselle tai lapsenlapselle pelikonetta, niin silloin tarvitaan tehokas GPU ja siihen riittävästi muistia. Sen lisäksi, että tarvitsemme myös erittäin tehokkaan keskusyksikön (CPU). Siihen totta tosiaan tarvitaan myös paljon rahaa.
Mutta jos olemme ostamassa itselle toimistokonetta ja/tai etätyöhön vaadittavaa LapTop konetta, niin hieman vähempikin riittää. Ei Office, sähköposti ja internet liikenteeseen tarvita mitään hirmukonetta.

Anteeksi jo etukäteen. Tästä tulee varmasti sanomista, mutta tulkoon. Minä olen tullut toimeen web- ja tietokanta- kehittäjänä melko vanhalla tekniikalla. En todella ole tarvinnut mitään huippuvirityksiä. Ja teen sentään työkseni internet ohjelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti