Sivut

tiistai 15. marraskuuta 2022

Maailman väkiluku

 

Maailman väkiluku vuonna 2022
Yhdistyneiden kansakuntien arvion mukaan se on 7,942 miljardia. Nykytietämyksen mukaan (15.11.2022) se on jo yli 8 miljardia.

Vaan mistä näitä kukaan tietää?

Maailmassa on paljon sellaisia alueita, missä ei tarkkaa väkilukua tiedä kukaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ei ole pakko rekisteröityä (saada henkilötunnusta) kuin halutessaan äänestämään, hankkimalla vakuutuksen tai pankkitilin.

 Toisaalta synkimmässä Afrikassa lienee alueita, joiden väestön määrää ei voi kuin arvailla.




 

tiistai 22. helmikuuta 2022

Noviisi vai kehitttynyt koodari?

Mikä on ero aloittelijan, keskitason ja kehittyneen ohjelmoijan välillä? Sen voi kutistaa kahteen yksinkertaiseen seikkaan:

1) Millaisia ongelmia ratkaistaan

a) Aloittelija etsii pilkkuvirheitä, mikä olikaan sort metodin nimi?

b) Keskitason tekijä osaa korjata bugeja, miettiä tietorakenteita, ja rakentaa yksinkertaisia mutta toimivia ratkaisuja.

c) Kehittynyt ohjelmoija hallitsee ongelman osaamisen, omistaa kehittyneen käsityksen parhaista toimintatavoista, ja tietää missä sudenkuopat ovat. Ongelma ei enää ole, että voiko jotain ratkaista vaan mikä on paras tapa ratkaista se.

2) Miten ne ratkaistaan

a) Aloittelijalla on hyvin rajoittunut käsitys eroista ratkaisujen välillä ja yksi parhaita tapoja oppia on antaa hänelle ongelma, johon hänen on itse etsittävä ratkaisu ja sen jälkeen käydä läpi "code review" kokeneemman ohjelmoijan opastuksella.

b) Keskitasolla ohjelmoija on jo oppinut paljon hyviä toimintatapoja, hän ymmärtää versionhallinnan ja testaamisen tärkeyden, ja aktiivisesti etsii parempia ratkaisuja.

c) Kehittyneellä tasolla se mikä vie paljon aikaa keskitasolla on suhteellisen itsestään selvää ja mutkatonta.

Sitten on tietysti vielä yksi ylempi taso, tekniikan ihmelapsia, jotka eivät enää ratkaise ongelmia vaan ovat yhtä taon kanssa.


















Lähde: Quora 14.2.2022

Tekemistä sadepäivälle

Täällä satoi vettä-räntää-lunta viikonloppuna (12. - 13.2.)
Piti siis keksiä tekemistä sisätiloissa. Ei tarvinnut kovin pitkään miettiä. Rakentelin omille sivuilleni sellaisen ajastimen, joka näyttää sivun uudelleen latautumisen ajan (Refresh). Koodatessa käytin tuttua Kopioi-Liitä menetelmää, eli var****n eikun lainasin koodia internetistä ja tein siihen omat muutokseni. 

Kuva 1) Ajastimen JavaScript koodi
Kuva 2) Lopputulos sivulla (Waiting data)

Miksi sitten JavaScript? Siksi, että ajastimen pitää toimia käyttäjän koneella selaimessa.






Vanhat palvelijat latauksessa

Akut kannattaa pitää virkeänä, koska uutisten mukaan näistä kohta maksetaan.
Näitä ei voi käyttää vakoiluun, paitsi ehkä tuota vanhaa Huawei mallia. Tuskin sitäkään.

Kaikki ovat toimintakuntoisia. Testasin laittamalla sisälle SIM-kortin ja soitin puhelun.
Vasemmalta: Nokia C2, Huawei Y-560 ja 2 x Nokia 3510i



Ei kovin mukava esimerkki

 Ei niin kovin kiva animaatio.

All Known Asteroids in the Solar System (1999-2018), eli kaikki tunnettut (löydetyt) asteroidit omassa aurinkokunnassamme vuosina 1999-2018. Ja koko ajan löydetään lisää. 

Katsokoon ken uskaltaa. (Copied from NASA)




Pientä mittakaavaa

Joku on saattanut kuulla Arecibon observatoriosta. (Arecibo Observatory). Se sijaitsee Puerto Ricossa, Karibialla. Siellä on toistaiseksi suurin yhtenäinen teleskooppiantenni (lautanen) . Tähän ei nyt lasketa mukaan näitä teleskooppiverkkoja, joita muodostetaan ympäri maapalloa olevista pienemmistä teleskoopeista. Arecibon lautasen halkaisija on 302m. Kun se pläjäytetääan tämän minun asuntoni päälle, niin kuvasta näkyy millaisen alan se peittää Leppävirran kirkonkylän raitista. Siinä jäävät kirkko, tori ja marketit lautasen alle.