Sivut

tiistai 16. marraskuuta 2021

Digiboksin pelastusta

 

Viikonloppuna (vko 45/46 2021) vaihdoin digiboksia, koska vanha alkoi sekoilemaan. Vanhassa boksissa oli kuitenkin tallenteita, jotka halusin vielä katsoa.
Tiesin, että jos vaihdan kiintolevyn vanhasta uuteen boksiin, niin levy alustetaan automaattisesti. Joten piti saada tallenteet siirrettyä muualle.
Onnistuin kopioimaan tallenteet tietokoneelle, mutta niiden siirtäminen uuteen boksiin ei enää onnistunut, vaikka boksit olivat samaa merkkiä ja mallia. Toiminto ei yksinkertaisesti ollut sallittu, eli kirjoittaminen suoraan boksin kiintolevylle ei onnistunut.

Sitten syttyi lamppu (päässä). Ajattelin, että kokeilen erästä juttua:
* muunnan digiboksin tallenteet (rec) tietokoneen ymmärtämään muotoon (mp4, mpeg, avi, tms.)
* sen jälkeen teen niistä DVD-levyn, jota voin katsella tavallisella DVD-soittimella tai siirtää ne tabletille ja katsoa sieltä käyttäen televisiota näyttönä (ChromeCast).

Ja tässä tulee se hauskin osuus, josta minä pidän erityisesti:
Linuxin perinteinen komento 𝐟𝐟𝐦𝐩𝐞𝐠 osasi tehdä muunnoksen. (ffmpeg = A complete and 𝐟𝐫𝐞𝐞 solution to record, convert and stream audio and video).

Ja mikä vielä parempaa:
Linux 𝐃𝐞𝐯𝐞𝐝𝐞 is a 𝐟𝐫𝐞𝐞 tool to create video CDs and DVDs that can be played in home DVD players. 
 
Mutta kuten edellä kirjoitin, voin yhtä hyvin siirtää MP4 tiedostot tabletille ja katsella ne sitä kautta. Koska ei niitä enää sen jälkeen tarvitse säilyttää. Käyttäen Suomen kielen vanhaa modusta agressiivi, voin kirjoittaa, että "(pl) vittume mitään siirtoa tarvitaan, poltetaan DVD".
 
Koska tallenteet ovat suurikokoisia tiedostoja, niiden muuntaminen yksitellen kestää. Kirjoitin siis pienen komentoriviohjelman (Bash), joka muuntaa kaikki hakemistossa olevat tallenteet toiseen muotoon ja tallentaa ne uuteen hakemistoon:
#!/𝚋𝚒𝚗/𝚋𝚊𝚜𝚑
𝚏𝚘𝚛 𝚒 𝚒𝚗 *.𝚛𝚎𝚌; 𝚍𝚘
𝚏𝚏𝚖𝚙𝚎𝚐 -𝚒 "$𝚒" 𝚖𝚙𝟺/"${𝚒/.𝚛𝚎𝚌/.𝚖𝚙𝟺}"
𝚍𝚘𝚗𝚎
 
Jätin tietokoneen tekemään töitä ja menin nukkumaan.
Nyt kun olen pystyssä (en välttämättä hereillä), niin tietokoneelta löytyvät kaikki vanhat tallenteet uudessa muodossa.
Koodaaminen on kivaa, varsinkin kun se ei maksa mitään!
Tykkää
Kommentti
Jaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti