Sivut

tiistai 22. kesäkuuta 2021

Indeksointi kuormittaa tietokonetta


Windows 10 koneessa on käynnissä indeksointi. M$ kertoo, että "Indeksointi tarkoittaa tiedostojen, sähköpostiviestien ja tietokoneesi muun sisällön tarkastelua ja niissä olevien tietojen, kuten sanojen ja metatietojen luettelointia. Kun teet tietokoneellasi haun indeksoinnin jälkeen, haku etsii tuloksia nopeammin indeksistä." Ja lupaa vielä, että "Täydellinen indeksi voi palauttaa vastauksia hakuihin, kuten "Näytä kaikki Coldplayn kappaleet" sekunnin murto-osassa. Haku kestäisi useita minuutteja ilman indeksiä." 

Ja Pah! sanon minä. Minkään käyttöjärjestelmän (Windows, Mac, Linux) indeksointi ei palauta tietoja sekunnin murto-osassa. Sen sijaan täydellinen indeksointi jopa hidastaa tietokoneen toimintaa, koska se toimii koko ajan taustalla ja käyttää tietokoneen resursseja (muistia, kiintolevyjä ja keskusyksikköä).

Indeksointi-ohjelmaa ei yleensä kannata kokonaan poistaa, sillä silloin lakkaavat toimimasta monet muut ohjelmat, varsinkin tiedostojen hallintaan tarkoitetut. Indeksoinnin voi pysäyttää, jolloin se ei ole käynnissä, eikä kuluta tietokoneen resursseja. Indeksoinnin pysäyttäminen riippuu järjestelmästä ja laitteesta, eikä sitä kannata yrittää kotona ;-\ 

PS. Montako kertaa olet käytännössä tarvinnut indeksointia? Eli olet hakenut tietoa, jotakin nimeä tai hakemistoa tietokoneen sisuksista. Jos tiedostosi ovat hajallaan erilaisissa hakemistoissa, joita ei ole järjestetty mitenkään loogisesti, niin silloin saatat tarvita kunnollista indeksointia, kun esimerkiksi haet "Valokuvat viime talven pilkkikisoista". Moni meistä kuitenkin selaa kansioita ilman, että käyttää indeksointia. Kannattaa siis pitää tiedostot omissa kansioissaan ja nimetä kansiot siten, että tiedot löytyvät helpommin selaamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti