Sivut

tiistai 29. syyskuuta 2020

Linux päivitykset

 

Kun seuraa Linux'in päivityksiä, niin välillä on mukava tarkistaa, että mitä tietokoneessa oikein tapahtuu. Tämä on mahdollista Linux'in ohjesivujen kautta (manuaalit, man-pages).

Esimerkiksi tänään aamulla tuli kaksi päivitystä. Yksi deja-dup palveluun ja toinen cifs-utils palveluun. Nämä englanninkieliset termit löytyvät ohjesivuilta suomennettuna. 
 
* Déjá Dup on suomenkielinen yksinkertainen varmuuskopiointiohjelma. Se on yhdistetty osaksi Linux työpöytää. Se osaa varmuuskopioida tiedostot kansioista, ohittaa tiedostoja, salata, purkaa salauksia ja säännöllisin väliajoin varmuuskopioida automaattisesti. Se osaa myös käyttää pilvipalveluita, kuten Amazon S3:a. Myös USB-kovalevyjä voi käyttää.
 
* SAMBA on IBM:n ja Microsoftin kehittämä hajautettu levyjärjestelmä. Tunnettu myös nimellä CIFS (engl. Common Internet File System). Tämä mahdollistaa yli 2 GB tiedostojen tuen ja Unicode-tiedostonimet (ääkköset ja öökköset) Windows'ille ja Linux'ille. Protokollasta on avoimen lähdekoodin toteutus Unix-kaltaisille käyttöjärjestelmille (cifs-utils).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti