Sivut

lauantai 2. toukokuuta 2020

Tietokoneiden sietämätön kilpajuoksu

Vieläkin tänä päivänä hämmästyttää, kummastuttaa pientä (tai aika suurta) koodaria sellainen asia: miksi yksinkertaiseen käyttöliittymään pitää lisätä kaikenlaista vilkkuvaa ja välkkyvää sekä pyörivää animaatiota?

Taas mennään sille muistelun osastolle.
Silloin kun aloitimme rakentaa ohjelmia Windows 3.1x, 95, 98 (eli käytännössä MS-DOS) käyttöjärjestelmälle, niin laitteiden kapasiteetti oli rajoitettu. Viimeisen päälle huippulaitteet olivat silloin varustettu x386 (16MHz) tai jopa x486 (25MHz) prosessorilla (CPU). Eikä erillistä grafiikkaprosessoria (GPU) ollut. Hyvä jos oli edes erillinen matematiikka prosessori.

Voitte vain kuvitella, millaiset rajat se ohjelmoijalle asetti? Kaikki kuvaruudun käsittelyyn tarkoitetut moduulit piti koodata ASM kielellä (eli Assembler konekielellä). Sitä laitteen CPU pystyi sentään suorittamaan ilman tulkin avustusta ja kuvaruudun sai toimimaan siedettävällä vasteajalla.

Mutta nyt kun laitteiden suorituskyky ei olisi esteenä, niin siitä huolimatta kaikki käytettävissä oleva kapasiteetti menee kaikenlaisten animaatioiden pyörittämiseen. Onhan se varmaan hienoa, kun vaihtaa ohjelmasta toiseen, niin ikkunat liukuvat, siirtyvät ja sinkoilevat sinne ja tänne. Mutta se syö turhaan resursseja. Minä pidän ensisijaisesti nopeasti toimivasta käyttöliittymästä, en mistää turhasta animaatiosta. Onneksi nykyaikaisissa käyttöliittymässä (ainakin Linux) voi itse säätää animaatioiden ja tehosteiden tasoa ja jättää pois kaikki turhat tehosteet.

Onko kukaan laskenut, kuinka kauan maailmassa käyttäjät odottavat ns. tiimalasia tai jotakin muuten pyörivää ja hyrräävää kursoria? Poikkeuksetta, kun avaat jonkin web-sivun, niin ruudulla pyörii joku väkkärä ja varmaankin hieno animaatio. Eikö tämän sijasta voisi käyttää yksinkertaista tekstiä: "Odota hetki ..."

Silloin ei prosessori ressukan aika menisi turhaan. No tietysti nyt kaikki suuttuvat: Sen animaation hoitaa nykyjään grafiikkaprosessori (GPU), mutta kaikilla käyttäjillä ei ole kallista ja tehokasta GPU laitetta. Sillä joku ATI Radeon tai NVIDIA GeForce maksaa aika paljon ja mitä sillä saavutetaan tavallisessa käytössä?

Laitetaan ostohetkellä myssy päähän ja mietitään sitä, että mitä me oikeasti tarvitaan? Jos olemme ostamassa lapselle tai lapsenlapselle pelikonetta, niin silloin tarvitaan tehokas GPU ja siihen riittävästi muistia. Sen lisäksi, että tarvitsemme myös erittäin tehokkaan keskusyksikön (CPU). Siihen totta tosiaan tarvitaan myös paljon rahaa.
Mutta jos olemme ostamassa itselle toimistokonetta ja/tai etätyöhön vaadittavaa LapTop konetta, niin hieman vähempikin riittää. Ei Office, sähköposti ja internet liikenteeseen tarvita mitään hirmukonetta.

Anteeksi jo etukäteen. Tästä tulee varmasti sanomista, mutta tulkoon. Minä olen tullut toimeen web- ja tietokanta- kehittäjänä melko vanhalla tekniikalla. En todella ole tarvinnut mitään huippuvirityksiä. Ja teen sentään työkseni internet ohjelmia.

Kuinka käy hakukoneiden?


Internetin hakukone on kuin maaperän öljy ennen moottorin keksimistä.
Vasta kun keksittiin mihin sitä voidaan käyttää siitä tuli merkityksellistä ja arvokasta. Nyt öljyä osataan käyttää ja joskus se loppuu.

Kuinka käy hakukoneen? Se valvoo, kuuntelee ja katselee meitä ja oppii koko ajan lisää meistä. Juuri kun opimme sitä käyttämään niin se on hyödytön.

(Blue Book Weinberg)

Salasanat haltuun


Olen kirjoittanut tästä jo aikaisemmin, mutta kertaus se on opintojen anoppi.

Oletteko koskaan miettineet erilaisten salasanojen (Password) sekamelskaa? Varmaan olette, jos olette kiinnostuneita pitämään omat tiedostonne turvassa.

Sääntö on sellainen, että samaa salasanaa ei saa käyttää joka paikassa.
Salasanan pitää olla riittävän turvallinen.
Salasanan tulee olla sellainen, että sitä ei voi arvata.
Salasanan pitää sisältää erilaisia merkkejä, numeroita sekä isoja että pieniä kirjaimia.

Siinä sitä sitten ollaan, kuka niitä muistaa? Internet on täynnä erilaisia salasanojen muistamiseen tarkoitettuja ohjelmia. Kaikissa niissä on se huono puoli, että ne ovat murrettavissa.

Yksi hyvä menetelmä on olemassa. Käytä omaa päätäsi ja käytä sellaista salasanaa, jonka voit päätellä aivan itse. Minä kerron kuinka se toimii.

Oma salasana alkaa aina tietyllä tavalla: alkuun joku erikoismerkki, vaikka # tai &.
Sitä seuraa neljä tai viisi numeroa, esimerkiksi oman puhelinnumeron alkuosa tai joku muu numero minkä itse muistat. Minulla se alkaisi siis: #1650.
Sen jälkeen aina sama kaava: lisätään siihen :4 eli Salasana jotakin varten. Siitä tuo kaksoispiste ja nelonen (:for).
Tämän jälkeen salasanaan lisätään sen palvelun nimi, mihin olemme kirjautumassa. Minä olen nyt kirjautumassa Youtube palveluun, niin lisään salasanaan tekstin Youtube. Eli koko salasana on: #1650:4Youtube tai jos kirjaudun Googleen, niin salasana on #1650:4Google

Helppoa kuin heinänteko, mutta muiden on sitä melkein mahdoton arvata tai hakkeroida. Arvaatte varmaan, että minä en käytä omaa puhelinnumeroa, enkä tätä esimerkkiä :-) Mutta en ole koskaan myös hukannut salasanoja.

Valitettavasti on olemassa sellaisia palveluita, jotka eivät salli salasanaan erikoismerkkejä (#,$,&,:). Silloin pitää käyttää sitä maalaisjärkeä ja jättää ne pois. Se on vaan muistettava. Eikä toimia niin, kuin eräässä laitoksessa, jonka palveluksessa olin.

Asia meni muuten hyvin perille, mutta ... Kun kävin työntekijän tietokoneella ja nostin hiirimattoa, niin siltä löytyivät tämän käyttäjän kaikki salasanat.

On olemassa sellainen ohjelmisto kuin Team Password Manager https://teampasswordmanager.com/
Se toimii salatulla tietokannalla ja cryptatulla PHP-kielellä, mutta vaatii oman web palvelimen.

Facebook ja sietämätön hitaus.


Hieman ärsyttää tämä Facebook'in jQuery ja JavaScript kielillä toteutettu käyttöliittymä. Tämä yrittää olla niin viisas, mutta epäonnistuu siinä surkeasti.

Ymmärrän täysin miksi Facebook on valinnut käyttöliittymän moottoriksi JavaScriptin: he ovat haluneet, että Facebook'in alusta ei kuormita heidän omia palvelinkeskuksia. Sillä kaikki - aivan kaikki - koodi suoritetaan juuri Sinun omalla tietokoneellasi.

Jos joskus ihmettelet, että miksi joku sivu tai posti ei aukea nopeasti tai miksi kirjoitettu teksti ei aina näy oikein tai miksi ei voi käyttää Kopioi/Liitä tekniikkaa, niin voit syyttää vain omaa tietoliikennettä, omaa tietokonetta tai omaa selainta.

Minulla on testejä takana, monella eri käyttöjärjestelmällä ja monella eri selaimella.

Päivityksen puute

Hupsista. On kulunut jo tovi kun viimeksi tänne kirjoitin. Ei vaan aina jaksa kirjoittaa samaa tekstiä kolmeen eri mediaan (Facebook, Twitter ja Blogger).
Joskus näiden medioiden välille sai muodostettua linkin jonka kautta päivitykset toimivat "automaattisesti". Nykyisin memä mediat ovat niin mustasukkaisia, että kaikki linkitykset on estetty.

Yritän parantaa tapani ja kirjoittaa tai siirtää kirjoituksiani myös tänne Bloggeriin.