Sivut

lauantai 10. toukokuuta 2014

Tekstieditoreiden viidakko on liikaa


Perustekstieditoreita on minusta jo aivan riittävästi. Viimeisempänä esittäytyy Atom: MacOS ja Linux järjestelmiin. Nyt en puhu mistään tekstinkäsittelystä, kuten M$ Word, WordPerfect tai LibreOffice Write.

Siksi erottelen toisistaan työkaluohjelmat käyttötarkoituksen mukaan.
- Dokumenttien kirjoittamiseen sellainen ohjelma joka voi tuottaa sekä M$ ja LibreOffice yhteensopivaa kirjoitusta tai esitysaineistoa
- Ohjelmakoodin muokkaamiseen käytä omaa hyväksi havaittua tekstieditoria
- Ohjaustiedostojen (.conf) muokkamiseen oman meiltymyksen mukainen editori. Muitettava on, että se voi olla käyttöjärjestelmästä riippuvainen. Nano ja Pico eivät toimi kaikissa systeemeissä.

Pieni historiikki: Reikänauhan ja teletype-päätteen (=kirjoituskone) jälkeen Unixin vi-editori oli ensimmäinen, jota sai opetella käyttämään. Ennen 1980-lukua jokaisella laitevalmistajalla oli omat editorinsa: Texas DX10 Source Program Editori ja IBM O26. Sitten tuli DOS ja Edlin-editori. Unixin vi-editorin jälkeen se tuntui mopolta. Sillä pystyi editoimaan vain yhtä riviä kerrallaan. Kaikissa näissä editoreissa oli kuintenkin se huono puoli, että jouduit opettelemaan mitä ihmeellisempiä näppänkoodeja. Ctrl-X poistui, Ctro-O tallenna, Ctrl-:-q  Poistu jne... Mikä tietysti hankalinta, että jokaisessa ohjelmsassa koodit olivat erilaisia.

Jossakin välissä tuntui, että jokaisen laitetoimittajan ja ohjelmistovalmistajan piti saada rakennettua ikioma tekstieditori. Oli Emacs, TextEdit, Notepad, KEdit, UltraEdit ja vaikka mitä. Osa on vieläkin markkinoilla, uusila versioilla. Varsinkin sitten, kun siirryttiin HTML-ohjelmointiin. Silloin räjähti markkinoille lukuisia ns WySiWyg editoreita: Dreamweaver, Microsoft FrontPage, HotDog, Homesite, Nvu, Tidy ynnämuita. Kaikilla oli tapana tuottaa niin risuista HTML-koodia, että puolenvuoden jälkeen ei enää itsekään saanut selvää, mitä oli tullut kirjoitettua.

Nyt olen sitten juuttunut kahteen tekstieditoriin. 
HTML,PHP,Perl,Java,JavaScript,CSS ja muuta koodia muokattaessa käytän GEdit ja/tai Kate ohjelmaa. Molemmat kykenevät niihin suorituksiin, mitä minä tarvitsen ohjelmia kirjoittaessani. Molemmista on saatavana versiot Windowsille ja Linuxille. Muita en tälläkertaa tarvitsekaan.

Jaa, nyt meinasi unohtua yksi tai kaksi juttua. Näinä päivinä meillä on saatavana Web-sivujen tekemiseen ja ylläpitämiseen omia ns. CMS ohjelmistoja. Markkinajohtajat lienevät WordPress, Joomla ja Drupal. Niissä alkuperäisenä tarkoituksena on, että käyttäjä voi muokata omia sivujaan samanlaisessa näkymässä kuin lopullinen versiokin tulee olemaan. Siis kuten WySiWyg. Tämä ei valitettavasti aina pidä paikkaansa. Kyllä meitä peruskoodareitakin vielä tarvitaan.

Editorin valinnassa on tärkeintä se, että valitse itsellesi sopiva työkalu ja käytä sitä. Älä vaihda työkalua projektin mukaan, sillä sen jälkeen et aina tiedä, millä työkalulla homma tulikaan tehtyä. Hyvätapaisissa työkaluohjelmissa on mahdollisuus siirtää (Export/Import) teksitiä erilaisten ympäristöjen välillä.

Olen kuullut jonkun minua viisaamman käyttävän sellaista vertausta, kuin:
Jos metsuri menee metsään töihin, niin ei hänellä ole erilaisia sahoja ja kirveitä eri puujaleille. Hän on valinnut omat työkalunsa.

Jälkikirjoitus: Mihin me yleensä tarvitaan WySiWyg editoreita? ei ole kovinkaan vaivalloista tehdä muutos koodiin, vaihtaa selaimen ikkunaan ja painaa F5 (Refresh, Virkistä)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti