Sivut

tiistai 30. kesäkuuta 2015

Faktoja Linnunradasta

Faktoja Linnunradan galaksista, meidän kodistamme.

1) Linnunrata on sauvaspiraaligalaksi, läpimitaltaan noin 100.000 valovuotta. Toisin kuin tavallinen spiraali, sen spiraalissa on "sauva" yli sen keskialueen ja kaksi tai useampi haara. Haaran, jota kutsutaan kiekoksi, "paksuus" on noin 1000 valovuotta.

2) Linnunrata ei pysy paikallaan vaan se pyörii jatkuvasti ja sen haarat pyörivät siinä samalla. Oma Aurinkokuntamme kiertää oman haaransa mukana keskimäärin nopeudella 828.000 km/h. Nopeudesta huolimatta Aurinkokunnalla kestää noin 230 miljoonaa vuotta kiertää Linnunradan ympäri.

3) Linnunrata sisältää yli 200 miljardia tähteä ja riittävästi pölyä ja kaasua toiseen mokomaan muutamaan miljardiin.

4) Aurinkokuntamme sijaitsee noin 30.000 valovuoden päässä Linnunradan keskustasta ja noin 20 valovuotta galaksin tason yläpuolella.

5) Yli puolet löydetyistä tähdistä ovat vanhempia kuin 4,5 miljardia vuotta vanha Aurinkomme.

6) Linnunradan yleisimmät tähdet ovat punaisia kääpiöitä, viileitä tähtiä jotka ovat noin kymmenesosa Auringon massasta.

7) Vielä 1920-luvulla tähtitieteilijät luulivat, että maailmankaikkeuden kaikki tähdet löytyvät Linnunradalta. Vasta Edwin Hubble löysi erikoisen tähden nimeltä Cepheid variable, jonka avulla hän pystyi mittamaan etäisyyksiä avaruudessa
ja huomasi, että aikaisemmin tähtisumuksi [Nebula] kutsutut kohteet olivatkin toisia galakseja.

8) Noin miljardin vuoden kuluttua Linnunrata törmää naapurigalaksiin [Andromeda]. Nämä kaksi galaksia lähestyvät toisiaan nopeudella 112 km/s. Silloin syntyy paljon uutta materiaa, josta taas syntyy uusia tähtiä.

Lähteet:
* Nola Taylor Redd, SPACE.com Contributor
* http://www.space.com/19915-milky-way-galaxy.html…
* http://www.space.com/15665-edwin-powell-hubble.html
* http://www.space.com/15590-andromeda-galaxy-m31.html

Kuva: Brad Goldpaint. Yöllinen näkymä Linnunradalle, Mount Shasta, California




sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

IPCC ilmastopaneeli

Vaikka IPCC:n ilmastopaneelin tilastoista en pidäkään, koska ne ovat osin virheellisiä. Niin olisipa 1980 -luvulla ollut tiedossa nyt ilmastomalleissa käytettävät matemaattiset ja tilastolliset menetelmät:
1) Kalman -suodatin (siis Mr. Kalman kehittämä analysointimalli
2) Gosset (salanimi Student) T-testi.

Näillä pystytään analysoimaan ja ennustamaan muitakin fysikaalisia suureita kuin ilmaston käyttäytymistä. Esimerkiksi lämpötilojen mittaamiseen ja analysointiin erilaisissa tapauksissa. Ei olisi tarvinnut soveltaa koeajotuloksia virtausoppiin lämmönsiirtimien mitoittamisessa.

Nämä kaksi herraa ovat kehittäneet "yksinkertaiset" kaavat ja mallit eri mittaustulosten käsittelyyn. Esimerkiksi maapallon keskilämpötilan kehittymistä voidaan ennustaa ja analysoida näillä malleilla. Näillä malleilla olisi voinut ja myös voi laskea koeajotulosten perusteella lämpötilojen käyttäytymistä koeajopisteiden ulkopuolella ja vieläpä tarkasti.

1980-luvulla joutui soveltamaan virtausoppia ja laskemaan tietyillä kaavoilla lämmönsiirtimen ominaisuudet muissa pisteissä: virtaama + lämpöteho.

Mitä on ilmastonmuutos?


Maapallon lämpötila on noussut 1880 -luvun alusta tähän päivään noin 0,85℃ Eli sinä aikana kun joitakin järkeviä mittauksia on voitu tehdä. Silti lämpötilan mittauksissa on paljon epävarmuutta. Tuohon aikaan (siis 1880) ainoat mittaukset tehtiin rahtilaivoissa, jotka rahtasivat tavaraa ympäri maailman meriä. Silloin meriveden lämpötilan mittaus tehtiin heittämällä saavi laidan yli ja kun se nostettiin takaisin laivaan niin siitä mitattiin lämpötila, näin saatiin joku arvio meriveden lämpötilasta. Mutta!! Jos se laiva käytti puista saavia tai purjekankaista saavia, niin saatiin eri tulos. Elikkä: Jos IPCC:n ilmastopaneelin arviot ja ennustukset nojaavat 1880 -luvun mittauksiin, niin ne saattavat olla pahasti pielessä.

Toinen juttu kokonaan on CO2 määrä. Merivesi, jota maapallolla on noin 75% pinta-alasta, kehittää CO2 ja metaani kaasua enemmän kuin me ihmiset edes ymmärrämme laskea. Meret ja muut lätäköt tuottavat ilmaston CO2 pitoisuudesta yli 95% Mukaanlukien vielä suurempi ilmastomyrkky: Metaani. Metaanin määrä tietysti kasvaa sitä enemmän, mitä enemmän me varastoimme yhdyskuntajätettä kaatopaikoille. Se on taivaallisen totta. Mutta yhtä totta on se, että metaania vapautuu maailman meristä enemmän kuin CO2 kaasua.

Sitten on Hiili (C). Hiili ja muut Hiilen yhdisteet ovat meidän sivilisaatiomme huippu. On sanottu ja sanotaan se nyt vielä, että ihminen ja maapallo toimivat hiilen eri yhdisteiden voimalla. Ilman Hiilen eri yhdisteitä meitä ei olisi edes olemassa. On sanottu ja todistettu, että maapallon elämä perustuu hiilen eri yhdisteille. Jos toisella planeetalla olisi jotakin elämää, niin se ei todennäköisesti perustu Hiilen eri yhdisteisiin.- Vaan kokonaan muuhun kemiaan.

Joten, jos me poltamme voimalaitoksissa 9.000,000,000,000 tonnia hiiltä vuodessa, niin se riittää meille vielä 50 vuotta. Mutta kysymys kuuluu: mitä sitten? Joku yhtye lauloi "Uraani halkeaa ja tuottaa meille valkeaa" Mutta sekään ei ole ratkaisu. Uraanista saadaan kyllä energiaa, mutta sen jätökset ovat ongelma. Ei meille, mutta tuleville sukupolville, noin 30,000 vuoden päähän. Muistaako kukaan mikä on Uraanin Isotoopin 235 puoliintumisaika. Suurinpiirtein 4,48 miljardia vuotta.

Mutta se ratkaisu! Se olisi ei fissio vaan fuusio reaktori.
"Fuusioreaktorin sanotaan olevan turvallisempi kuin nykyisin käytössä olevat fissioon perustuvat ydinreaktorit. Ydinfuusio tuottaa suuria energiamääriä fuusioituvaa ainekiloa kohden, ja fuusioituva aine vety on maailmankaikkeuden yleisin alkuaine!" Mutta kuinka ihmiskunta oppii valjastamaan tämän sama voiman, jota koko maapallo käyttää: Aurinko!

Minusta ei ilman sotia. Koko meidän planeettamme on aina ja ikuisesti tapellut energian saamista vastaan. Sotaa tarvitaan, jotta saadaan uutta tekniikkaa ja energiaa käyttöön. Valitettavasti.

Seuraava III -maailmansota tullaan käymään puhtaasta vedestä. Ei energiasta, koska energia on jo loppunut ja ihmiset ovat oppineet kehittämään energiaa Auringosta. Mutta vesi loppuu!!